Tekstgrootte
Op de Vink stimuleren we een ‘groeimindset’. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen zich continu kan (blijven) ontwikkelen en verbeteren. Onze talenten zijn slechts het startpunt. Groei ontstaat door hard te werken en ervaring op te doen. Wij focussen daarom op inzet en inspanning, groei en verbetering en het leren van fouten.
De kerndoelen van het SLO en de referentieniveaus voor taal en rekenen, zijn voor ons richtinggevend. Wij onderwijzen onze leerlingen in een doorlopende leerlijn.
Tijdens uiteenlopende lessen is er aandacht voor burgerschapsvorming. Voor enkele specifieke vakgebieden werken wij met vakdocenten.
In de kleutergroepen vind het leren vooral spelend en ontdekkend plaats. De lokalen zijn uitdagend ingericht en de kinderen leren in de kring, in de hoeken, aan tafels en op het speelplein. De lesinhoud is gekoppeld aan thema's zoals herfst, feesten, vriendschap e.d. Veel lessen zijn gebaseerd op het aanbod van de Kleuteruniversiteit. In de hogere groepen maken wij gebruik van moderne onderwijsmethodes en ICT (Digibord en Chromebooks).
De ontwikkeling van talent is een samenspel van aanleg, uitdaging, doorzettingsvermogen, moed, geduld en interne motivatie. Binnen de context van ‘leerateliers’ en 'doe-en-ontdeklessen', die voor alle leerlingen op de Vink worden georganiseerd, krijgen al deze aspecten een plek. Wij bieden activiteiten aan waarbij onze leerlingen maximaal betrokken zijn en:
Behalve het ontwikkelen van talenten, hebben de ‘doe-en-ontdeklessen’ voor groep 3 en 4 ook als doel het versterken van de executieve functies. De activiteiten die worden aangeboden zijn: het spelen van gezelschapsspellen, bewegend leren (buiten), ruimtelijk inzicht en programmeren (o.a. Beebots) en koken en bakken. De kinderen rouleren en nemen dus elk schooljaar deel aan alle vier de activiteiten.
De ‘leerateliers’ voor groep 5 tot en met 8 zijn gebaseerd op de meervoudige intelligenties van Gardner. In de hogere groepen kiezen de leerlingen zelf aan welke ateliers ze willen deelnemen. De ateliers zijn nog volop in ontwikkeling. Op dit moment bieden we de volgende ateliers aan: stop motion, reclametekenen, Spaans, Frans, dans, bouwen en construeren, creatief schrijven, fotografie en film, cartoontekenen, koken en bakken, bijzondere sporten beoefenen, houtbewerking, programmeren met Beebots en Scratch, muziekinstrumenten bespelen, dierenverzorging en milieuzorg.
De Vink wil ook (hoog)begaafde leerlingen Passend onderwijs bieden en voor hen uitdagende onderwijsactiviteiten organiseren zodat zij hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij is het 'hogere orde denken' binnen de taxonomie van Bloom en 'onderzoekend en ontwerpend leren'. Ook wordt gewerkt aan 21e eeuwse vaardigheden en 'leren leren'.
De verrijkingsgroep is voor leerlingen uit de groepen 1 t/m 8 die boven de lesstof staan, gediagnosticeerd ‘hoogbegaafd’ zijn of waarvan bekend is dat zij een hoog IQ hebben. Ook kinderen van wie wij vermoeden dat zij onderpresteren kunnen in sommige gevallen deelnemen.
De kinderen van de verrijkingsgroep gaan in kleine groepjes één keer per week 30-45 minuten buiten de klas met de verrijkingsgroepleerkracht werken aan uitdagende, verdiepende lesstof en algemene vaardigheden zoals kritisch, analytisch en praktisch denken, samenwerken en zelfmanagement. Voorbeelden van projecten zijn: Frankrijk/Frans leren, wiskunde, sterrenkunde, omgaan met geld, ontdek de wetenschap, de digitale wereld, kastelen, energie, Spanje/Spaans leren, recht, oceanen, filosoferen en debatteren. Zij kunnen ook vanuit hun eigen interesse leervragen inbrengen. De kinderen werken tijdens de verrijkingsgroep aan hun project en krijgen verwerkingsopdrachten mee om in de klas uit te werken. Door de groepsleerkracht worden, voor deze leerlingen, expliciete keuzes gemaakt in de reguliere lesstof, zodat ruimte ontstaat voor het verrijkingswerk.
Soms heeft een kind een specifieke onderwijsbehoefte waarbij door de leerkracht extra hulp gevraagd wordt. In dergelijke gevallen zal de leerkracht met de intern begeleider bespreken welke aanvullende acties nodig zijn. Ouders worden hierbij nauw betrokken. Het kan dan gaan om: