Tekstgrootte
Op de Vink kan iedereen zichzelf zijn. We voelen ons beschermd en gehoord op school. We gaan respectvol, verantwoordelijk en op een veilige manier met elkaar om. We hebben aandacht voor elkaar en we helpen de ander. En, gaat het eens mis...? Dan lossen we dit samen op!
Met ons sociaal veiligheidsbeleid streven we er naar dat alle leerlingen, medewerkers, ouders en partners zich goed voelen op onze school. Sociale veiligheid begint met positief pedagogisch handelen door leerkrachten en overige medewerkers. Wij zijn gehouden aan een gedragscode. Hierin zijn richtlijnen geformuleerd voor de omgang van onze medewerkers (en vrijwilligers) met leerlingen, ouders/verzorgers, partners én met elkaar. Ook beschikt de Vink over een pestprotocol.
De Vink is een PBS-school. PBS is een doelmatige, schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en het voorkomen van probleemgedrag. Door het formuleren van heldere gedragsverwachtingen, het aanleren van gewenst gedrag én het belonen daarvan, creëren wij een positieve, sociale omgeving die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt.
De Vink is al sinds 2016 in het bezit van het vignet Gezonde School. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die effectief aandacht aan gezondheid besteden. Wij hebben het certificaat voor de thema's 'Welbevinden' en 'Relaties & seksualiteit' behaald.
Op de Vink werken we met de methode Leefstijl voor het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Samen met klasgenoten voeren de kinderen activiteiten en opdrachten uit die het besef van 'goed omgaan met elkaar' versterken. Het bevorderen van positieve groepsrelaties speelt in de Leefstijl-lessen een grote rol. In aanvulling hierop krijgen de kinderen lessen volgens de methode 'Kriebels in je buik'. Deze lessen gaan over relaties en seksualiteit, maar ook over vriendschap, respect, liefde en weerbaarheid.
Onze leerkrachten beoordelen twee maal per jaar de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen met behulp van de Sociale Competentie ObservatieLijst (SCOL). Leerlingen van groep 6, 7 en 8 beoordelen ook zelf hun welbevinden. Het welbevinden is ook altijd nadrukkelijk onderwerp van gesprek met ouders.